Kľúč k zdraviu, energii a silným kostiam

Vitamín D je nenahraditeľný pre naše zdravie. Doprajme si ho v správnom množstve a udržme si silné kosti, zdravé svaly a pevnú imunitu! Koľko vitamínu D potrebujeme a odkiaľ ho získať – to všetko a viac sa dočítate v našom príspevku.

Vitamín D je jedinečný v tom, že ho naše telo dokáže syntetizovať samo pod vplyvom slnečného žiarenia. Tento dôležitý vitamín je nevyhnutný pre zdravie kostí, sily svalov a celkovú vitalitu. Podporuje imunitný systém, pomáha v boji proti infekciám a zohráva kľúčovú úlohu pri vstrebávaní vápnika. Ak ho máme nedostatok, môže nás potrápiť osteoporóza, bolesti kostí, riziko zlomenín či svalová slabosť. Deficit vitamínu D sa tiež spája so zvýšeným rizikom autoimunitných ochorení, ako reumatoidná artritída. Jeho dôležitosť však nekončí len pri pohybovom systéme.

Nízke hladiny vitamínu D môžu prispievať k vysokému krvnému tlaku a srdcovým ochoreniam. Okrem toho môže negatívne ovplyvniť duševné zdravie, spôsobiť depresiu, úzkostné poruchy a zhoršenie nálady. Oslabená imunita, časté infekcie, únava, bolesti kostí, pomalé hojenie rán, vypadávanie vlasov alebo strata kostnej hmoty sú ďalšími príznakmi nedostatku vitamínu D.

Koľko vitamínu D potrebujeme? Denná odporúčaná dávka sa rôzni podľa veku. Deti do 12 mesiacov potrebujú 400 IU denne, dospelí do 70 rokov 600 IU a seniori nad 70 rokov až 800 IU denne. Najlepším zdrojom vitamínu D je slnko! Stačí 10-30 minút pobytu na slnku trikrát týždenne a telo si vytvorí dostatok zásob vitamínu. Je však dôležité nájsť rovnováhu medzi získavaním vitamínu a ochranou pokožky pred UV žiarením. Nedostatok slnečného žiarenia, najmä v zimných mesiacoch alebo v zemepisných oblastiach s obmedzeným slnkom, či používanie opaľovacích krémov môžu ovplyvniť jeho syntézu.

Preto je dôležité zabezpečiť si dostatočný príjem aj prostredníctvom stravy.​ Medzi najlepšie zdroje patria tučné ryby ako losos, sleď a sardinky. Napríklad 100 gramov lososa obsahuje až 66 % dennej odporúčanej dávky vitamínu D. Vaječné žĺtky, konzervovaný tuniak a huby vystavené UV žiareniu sú taktiež skvelou voľbou. Olej z treščej pečene je úspešným riešením pre tých, ktorí nejedia ryby. Tiež sa odporúčajú obohatené potraviny, ako je kravské mlieko, rastlinné náhrady, pomarančový džús či cereálie.

V prípade, že je ťažké získať dostatok vitamínu D zo slnka a stravy, môžu byť užitočné doplnky výživy. Pred začiatkom užívania vitamínu D je vhodné konzultovať to s lekárom, aby sa predišlo možnému predávkovaniu.​ Predávkovanie vitamínom D nie je síce úplne bežné, ale v dnešnej dobe sa to vďaka jeho silnej propagácii stáva čoraz častejšie. Príznaky predávkovania vitamínom D sú rôznorodé a väčšinou ich sprevádza nadbytok vápnika v krvi – hyperkalciémia, ktorá spôsobuje nevoľnosť, vracanie, bolesti kostí a vznik obličkových kameňov.

Aby sme si udržali optimálnu hladinu vitamínu D, je dôležité kombinovať pobyt na slnku, vyváženú stravu a v prípade potreby aj doplnky. Pri akýchkoľvek pochybnostiach je najlepšie poradiť sa s lekárom, ktorý môže odporučiť individuálnu dávku.

Zdielajte:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Obsah

Ďalšie

Súvisiace články

Objavte čaro nemeckej Kostnice

Predstavte si mesto, kde sa ranný opar vznáša nad jazerom, uličky dýchajú históriou a každý roh vás pozýva spomaliť. V Kostnici, ktorá leží priamo na

„Florencia na rieke Labe“

Túžite po výlete do mesta, ktoré dýcha históriou, no zároveň žije súčasnosťou? Drážďany okrem historických pokladov ponúkajú aj moderný impulz. Toto nemecké mesto, ležiace len